duminică, 3 iunie 2012

ALL TOGETHER FOR A BETTER WORLD/ TOTI IMPREUNA PENTRU O LUME MAI BUNA! Pitesti - Arges, Romania

Comunicat derulare activitati proiect Schimb de tineri 1.1. - ALL TOGETHER FOR A BETTER WORLD / TOTI IMPREUNA PENTRU O LUME MAI BUNA!

În perioada 21-29 aprilie 2012, Asociația YF-YOUTH&FUTURE implementează schimbul de tineri –ALL TOGETHER FOR A BETTER WORLD / TOTI IMPREUNA PENTRU O LUME MAI BUNA!, proiect finanțat de Comisia Europeană – Programul Tineret în Acțiune – Acțiunea 1.1. Proiectul beneficiază de participarea a 36 de tineri din Turcia, Bulgaria, Italia, Ungaria și România și are ca scop promovarea cetateniei europene active a tinerilor, sustinerea ideii de solidaritate si toleranta in vederea consolidarii coeziunii sociale in Uniunea Europeana, precum si cooperarea europeana in domeniul tineretului.
Astfel, timp de 9 zile, la Pitesti, in perioada 21.04 - 29.04.2012, tinerii participanti din 5 tari europene vor impartasi idealurile europene comune, intr-un climat de interculturalitate si constientizare a valorilor europene comune! Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltarea solidaritatii si promovarea tolerantei in randul societatii civile in general, si in special al tinerilor, in spiritul unei cetatenii europene active, prin actiuni de voluntariat si educatie non-formala.ALL TOGETHER FOR A BETTER WORLD sustine, de asemenea, ideea de voluntariat prin solidaritate umana si incluziune sociala a copiilor aflati in dificultate, prin vizita de lucru si workshop-ul  organizat la Centrul de copii Sf. Constantin si Elena din Pitesti, miercuri 25.04.2012, cat si prin donatii de carti/ albume/ pliante de prezentare din tarile, respectiv regiunile/ municipalitatile participante in proiect, care vor constitui o sursa de dobandire de noi cunostinte despre tarile europene, dar si o amintire placuta, creata acestor copii defavorizati de soarta, prin stabilirea unor contacte cu tineri europeni de varsta lor. De asemenea, toti tinerii participanti vor avea oportunitatea de a-si insusi valori si cunostinte culturale diverse, prin metode de educatie non-formala, astfel incat ei sa devina constienti de principiul european fundamental al unitatii prin diversitate, in spiritul prioritatii europene generale a Programului Tineret in Actiune – dezvoltarea invatarii interculturale in randul tinerilor. Tinerii europeni vor constientiza si ei misiunea lor de integrare sociala a altor tineri defavorizati, raspunzand astfel unui alt obiectiv al programului, acela de a dezvolta solidaritatea si de a promova toleranta, pentru consolidarea coeziunii sociale in Uniunea Europeana. Reusita actiunilor proiectului va declansa la nivelul personal al fiecarui participant constiinta propriei reusite, acest lucru contribuind la intarirea respectului de sine, un rezultat secundar, dar cu efecte maxime asupra dezvoltarii personalitatii unui tanar. Promovarea cetăteniei active, a incluziunii sociale si a solidaritătii în rândul tuturor tinerilor este unul dintre obiectivele specifice ale politicii cooperarii europene in domeniul tineretului pana in anul 2018. Este vital să oferim tuturor tinerilor posibilitatea de a-si realiza la maximum potentialul. Aceasta presupune nu numai investitia în tineret, punând la dispozitie resurse mai mari pentru a dezvolta politici care influentează viata de zi cu zi a tinerilor si le sporesc bunăstarea, ci si responsabilizarea tinerilor, prin promovarea autonomiei acestora si a potentialului tinerilor de a contribui la dezvoltarea durabila.
De asemenea, prin organizarea unor evenimente de tip Street Event miercuri, 25 aprilie 2012, în trei locații cheie: Centrul Sf. Constantin si Elena - Pitesti, Sala de conferinte a Consiliului Judetean Arges (unde pe langa o intalnire si discutii cu oficialitatile judetului, va avea loc si o conferinta de presa, pentru diseminarea activitatilor proiectului) si Amfiteatrul Muzeului Judetean Arges, tinerii promovează participarea egalilor lor în promovarea dialogului intergenerațional, a combaterii sărăciei și excluziunii sociale și a promovării voluntariatului ca mecanism de dezvoltare personal și profesională. Într-un cadru intercultural si lucrativ, cei 36 de tineri participă la ateliere bazate pe tehnici și metode de educație non-formală și promovează conceptul de cetatenie europeana activa, solidaritate si incluziune sociala, voluntariat, cat si programul Tineret în Acțiune și oportunitățile oferite de acest program tinerilor in general. Atât partenerii internaționali - BOLU I MILLI EGITIM MUDURLUGU - Turcia, CESIE - Italia, YOUNGSTERS OF SATA ASSOCIATION - Ungaria, KNOW AND CAN ASSOCIATION - Bulgaria, cât și partenerii locali – Consiliul Judetean Arges, Universitatea de Stat din Pitesti, Centrul Sf. Constantin si Elena, Muzeul Judetean Arges, Muzeul Golesti, Asociatia YF – Youth & Future organizație resursă pentru acest proiect, susțin eforturile celor 36 de participanți și ai egalilor lor – peste 70 de studenți si tineri care vor lua contact cu activitățile proiectului, pe parcursul proiectului, în identificarea unor mecanisme de activare a participării tinerilor în combaterea efectelor saraciei și excluziunii sociale.
Pentru orice detalii sau informatii suplimentare, urmariti interviul nostru de la Curier TV / 14.12.2011, ca si aparitiile in presa din saptamana 21-29.04.2012, blog-ul si website-ul organizatiei: http://asociatiayouthandfuture.blogspot.com/ si http://www.youthandfuture.ro/proiecte.php?i=49.
Aparitii media:
Articolul ,,Proiect european de schimb de tineri", publicat in Jurnalul de Arges 1 - 7 februarie 2012, pagina 6 si articolul Tineri pentru tineri aparut in saptamanalul Dialog studentesc brancovenesc in data de 26 aprilie, paginile 1 si 3, Articolul ,,Tineri din 5 tari eurpene viziteaza Pitestiul", aparut in saptamanalul Jurnalul de Arges in dat de 02 - 08 mai 2012, pagina 12 si stirea aparuta in urma vizitei de curtoazie efectuata de catre grupul de tineri participanti in proiect la Consiliul Judetean Arges in data de 25 aprilie 2012 (Arges TV, Curier TV si Alplha TV) si aparitii in publicatii online:Deviza noastra este: TINERI PENTRU TINERI! Nu exista nu pot, exista nu vreau!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu