miercuri, 18 aprilie 2012

PROGRAM ACTIVITATI 21 - 29 aprilie 2012 All together for a better world

La finalul acestie saptamani va incepe desfasurarea proiectului All together fo a better world/ Toti impreuna pentru o lume mai buna!



Proiectul sustine ideea de voluntariat prin solidaritate umana si incluziune sociala a copiilor in dificultate, prin implicarea acestora in activitatile proiectului selectiv, dar si prin donarea unor carti/ albume/ pliante de prezentare din tarile, respectiv regiunile/ municipalitatile participante in proiect, care vor constitui o sursa de dobandire de noi cunostinte despre tarile europene, dar si o amintire placuta de la tinerii europeni de varsta lor.


PROGRAM ACTIVITATI 21 - 29 aprilie 2012 

Ziua 1: 21 aprilie:
Sosire/ cazarea participantilor
Introducere in atmosfera si acomodare - prezentare Pitesti si Bucuresti: tips, idei de petrecere a timpului, scurt istoric, situare geografica, limba, obiceiuri culinare (pentru cheer-up incercam sa memoram cate ceva: buna ziua, multumesc, sarmale, cozonac)
Deschiderea oficiala. si scurta prezentare a proiectului. Asigurarea feedback-ului participantilor cu privire la: obiectivul general, obiectivele specifice, temele proiectului, programul de activitati, alte intrebari.
Jocuri interactive (mima) pentru prezentarea participantilor. Asteptari si temeri de la proiect, de la grup si de la organizatori. Evaluare initiala: Chestionarul de inceput.
Se vor trage la sorti echipele de lucru care vor fi MIXTE, pt. a intari spiritul civic/de echipa si multilingvismul.
Welcome party Mall – Strikemania

Ziua 2: 22 aprilie:
Energizer RO.
Prezentarea tarilor participante si a organizatiilor
(cel care a avut seara culturala va initia urmatoarea zi cu Energizer, tocmai pentru a intari invatarea interculturala)
Aspecte generale ale problemelor copiilor defavorizati din tarile participante. Fiecare promotor prezinta studiul realizat/Tema.
Prezentarea modului in care copiii ajung in centrele de plasament. Cauze si efecte ale acestui fenomen. Ce masuri trebuie intreprinse pentru a stavili acest fenomen, ce exemple stie fiecare si daca poate da o solutie. Spirit civic.
Workshop: Solidaritate si incluziune sociala prin voluntariat: cum pot contribui tinerii la o lume mai buna, in care toti copiii sa aiba sanse egale. Tema este prezentata de fiecare promotor. Tinerii vor invata prin metoda non-formala a generalizarii abstracte.
Workshop: Solidaritate si incluziune sociala prin voluntariat: cum pot contribui tinerii la o lume mai buna, in care toti copiii sa aiba sanse egale.
Cultural night BG


Ziua 3: 23 aprilie
Energizer BG
Prezentare statistici si masuri pe care le ia fiecare tara pentru a imbunatati situatia copiilor din centre
Prezentare generala: Ce este voluntariatul – principii, organizatii, activitati / fiecare tara, ex. de bune practici.
Theatre forum: Solutii pentru schimbarea atitudinii oamenilor fata de copiii defavorizati, cum poate fi opinia publica sensibilizata, ce masuri de diseminare si popularizare luam
Workshop: Definirea conceptului de realizare materiale publicitare/teme umanitare ce vor fi impartite cu scopul convingerii oamenilor sa se implice in vietile copiilor din centre
Workshop: Realizarea propriu-zisa a materialelor ce vor fi impartite cu scopul convingerii oamenilor sa se implice in vietile copiilor din centre.
Cultural night TR

Ziua 4: 24 aprilie
Energizer TR.
Prezentarea materialelor realizate
Intalnire cu tinerii din centrul Sf C-tin si Elena Pitesti. Prezentarea organizatiilor si a activitatilor de tineret. Discutii interactive
Animatie stradala, discutii cu oamenii/ impartire pliante proiect, diseminare activitati si obiective proiect, prezentare echipa. Urmarim dezv. abilitatilor de comunicare si relationare ale tinerilor.
Workshop. Concluzii despre reactiile celor cu care tinerii au intrat in contact, ce nu le-a placut, ce ar imbunatati, ce i-a impresionat. Ce solutii vad ei pentru a schimba lucrurile.
Intalnire cu reprezentantul Directiei de Protectie a Copilului Arges- pozitie oficiala a institutiilor abilitate referitor la situatia copiilor defavorizati. Tinerii pot avea un dialog interactiv.
Cultural night HU

Ziua 5: 25 aprilie
Energizer HU
Invitarea unui grup de copii din central Sf C-tin si Elena pt a derula impreuna jocuri si activitati
pe tema “Ce inseamna sa fii cetatean european”
Jocuri tip icebreaking
Activitati cu copiii: desen, cantece, citit. Se va lucra interactiv si se vor face grupuri mixte.
Animatie socio- educativa. Activitati cu copiii: desen, cantece, citit. Fiecare promotor va aduce materiale de promovare a regiunii de unde provine si va explica acestor copii ce este mai important.
Animatie socio- educativa. Activitati cu copiii: desen, cantece, citit. Oferire cadouri (albume, carti, suveniruri). Prin experimentare, tinerii isi vor imbunatati abilitatile de relationare si socializare.
Open space: discutii si concluziile zilei - Parcul Trivale, un loc perfect pentru aplicarea metodei de educatie non-formala open space.
Cultural night IT

Ziua 6: 26 aprilie
Energizer IT
Introducere in arta, cultura si traditiile argesene.
Itinerariu istoric – cultural- invatare interculturala. Cetatea Vlad Tepes
Descoperirea frumusetilor naturale locale – Barajul Vidraru
Traditie, istorie, legenda - Arta si cultura. Manastirea Curtea de Arges si legenda mesterului Manole.
Intoarcere la Pitesti. Timp de relaxare
Cultural night RO

Ziua 7: 27 aprilie
Energizer RO
Prezentare: Dorinta de a fi voluntar. Ce ii motiveaza pe tineri sa se implice in activitati de voluntariat.
Experiente traite si perspective de voluntariat – exemple de bune practici. Tinerii vor invata prin metoda non-formala a conceptualizarii.
Dezbatere pe teme de tineret, proiecte pentru tineri, cetatenie europeana activa, voluntariat, incluziune sociala si toleranta/nediscriminare. Prezentarea posibilitatilor si programelor YOUTH IN ACTION, SALTO, VET si platforma EVE.
Workshop: studiu de caz pe centru de copii. Decizii si solutii pentru continuarea activitatilor incepute in acest proiect.
Ce tip de proiect ar putea asigura un follw-up util pentru ALL TOGETHER ... Tema de gandire pt. a 2-a zi.
Cafeneaua publica: impresiile zilei si concluziile intermediare. Tinerii vor invata sa se concentreze la rezumarea a ceea ce a fost si la ceea ce a ramas de facut.
Cultural night POR

Ziua 8: 28 aprilie
Energizer POR
Prezentarea modului in care fiecare participant va aplica experienta acestui proiect in tarile lor si cum va asigura feed-back-ul si follow-up-ul.
Arta si cultura la Muzeul Golesti. Activitati outdoor, jocuri creative cu metode de educatie non-formala de experimentare activa.
Open space: Activitati outdoor, jocuri creative in care se vor folosi metodele de educatie non-formala: experienta concreta, observatia reflectiva.
Workshop: propunerea de noi proiecte. Indeplinirea/ neindeplinirirea asteptarilor. Sperante viitoare.
Crearea paginii de facebook si impreuna vom face rezumatul proiectului si anuntul de incheiere cu propunerile de follow-up.
Feed back la final de proiect. Minichestionare. Schimbul de suveniruri intre "secret friends". Diplome pentru diferite categorii votate de catre tineri. Inmanare Youthpass, selectie cele mai reprezentative momente/fotografii/amintiri.
Farewell party

Ziua 9: 29 aprilie:
Energizer.
Inchiderea oficiala a proiectului
Plecare/ Transfer aeroport

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu